juletre

Sorteringstips i julen

Julen er høytid for hygge og gode tradisjoner, men det er også større forbruk enn ellers i året.

Her kommer en liten påminnelse om hvordan det ulike avfallet sorteres.

Elektrisk :
– Julebelysning, lysslynger, hårføner, fjernkontroll – uansett hvor stor eller liten elektronikken er, kan den inneholde gasser, oljer eller andre miljøgifter. Lever derfor alt til gjenvinning. Husk at du kan levere alle elektriske produkter gratis til butikker som selger samme type produkt, samt at dette kan leveres gratis til alle gjenvinningsstasjoner.

Vednett og juletrenett:
– Nettet rundt juletrær og ved sorteres som restavfall. Selv om dette kan se ut som plast skal det ikke sorteres sammen med plastemballasje. Disse nettene blir ikke materialgjenvunnet, og kan skape problemer i sorteringen videre.

 

 

Gaveinnpakning:
– Glanset gavepapir skal sorteres som restavfall. Denne typen julepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre, og kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir.
– Gråpapir med eller uten farge og mønster, kan sorteres sammen med papiravfall.
– Gavebånd, tau, hyssing, tape, isoporkuler og annen gavepynt kastes i restavfall.

 

Levende lys:
– Stumper fra stearinlys kastes i restavfall.
– Telysholdere i aluminium sorteres som metallemballasje. Husk å trykke løs vekeholderen i stål i bunnen av telysholderen.
– Telysholdere i plast kastes i restavfall.

 

 

 

Juletrær:
– Naturlige juletrær kan leveres som hageavfall på gjenvinningsstasjonen.
– Juletrær i plast holder seg like fint år etter år. Ønsker du likevel å kvitte deg med det, skal det leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

 

 

Annen sortering:
– Pappesker, til/fra-lapper, kalendere, julekort og lignende sorteres som papir.
– Knuste julekuler av plast og glass pakkes inn og legges i restavfall.
– Adventskalenderen i papp sorteres som papir. Dersom det er sjokoladekalender med både plast og papir kan denne skilles fra hverandre og sorteres med papiret og med plastemballasjen – eller du kan kaste den i restavfallet.